Bewonersparticipatie Duinoord Den Haag

Samen met de bewoners in gesprek gaan over het fietsparkeren in Duinoord. Dat was de vraag van Gemeente Den Haag aan Bureau de Hamvraag. Samen met Haags Samenspel en het projectteam fietsparkeren hebben de bewonersparticipatie vorm gegeven om tot plannen te komen die ook door de bewoners gedragen zouden worden.

Met wie?

Gemeente Den Haag

De Hamvraag

Hoe maken we meer ruimte voor fietsparkeren in Duinoord?

Opgave

Door gemeente Den Haag is Bureau de Hamvraag gevraagd de bewonersparticipatie te verzorgen in het kader van de ideeën en plannen rondom fietsparkeren in Duinoord. Het doel was om met de bewoners in gesprek te gaan over het fietsparkeren om uiteindelijk tot plannen en ontwerpen te komen die ook door de bewoners gedragen zouden worden.

Livien van de Ven Projectleider mobiliteit Gemeente Den Haag

Aanpak

Middels een interactieve bewonersavond zijn we met bewoners het gesprek aangegaan. We gebruikten community mapping om knelpunten, ervaringen en zelfs al ideeën voor oplossingen letterlijk op de kaart te zetten.
Na deze avond zijn de ontwerpers aan de slag gegaan en kwamen zij 4 maanden later met schetsontwerpen. Belangrijk was dat de ontwerpen ook door de bewoners zouden worden gedragen. Daarom heeft Bureau de Hamvraag ook in deze fase de participatie verzorgd. . We gingen met een bakfiets de straat op om de ideeën bij bewoners te toetsen. Een lekker kopje koffie, tijd voor een praatje, mooie visuele kaarten om de ideeën te presenteren en een chocolaatje met QR-code om te stemmen (op de website vanuit de gemeente Den Haag).

Bureau de Hamvraag heeft het participatieproces ontworpen en begeleid, maar met een integraal team hebben we de bewoners als Gemeente Den Haag benaderd.

Resultaat

  • Positieve zichtbaarheid in de wijk door gemeente Den Haag
  • Betrokken bewoners en gedragen plannen
  • Er zijn 473 bezoekers geweest op de website Fietsparkeren Duinoord
  • Naar schatting 250 mensen bereikt met de bakfiets, waarvan 50 mensen uitgebreid gesproken
Wil jij ook bewoners bewegen om mee te denken over vraagstukken die hen aangaan?

Maar geen idee hoe?
Bureau de Hamvraag ontwerpt en faciliteert graag de bewonersparticipatie om in korte tijd tot de juiste input van te komen.

Vraag offerte aan
Altijd vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!