Verwondering en ontmoeting in een Tour du Jour
Met wie?
Yellow Cats
De Hamvraag
Hoe kunnen we een dag faciliteren waarin ontmoeting en verwondering centraal staan in een Tour du Jour door Amsterdam Noord?
Opgave
Bureau de Hamvraag heeft voor innovatienetwerk de Yellow Cats in Amsterdam Noord een Tour du Jour programma samen gefaciliteerd en samengesteld waarin de verwondering en nieuwe perspectieven centraal stonden.
Eens per jaar organiseren zij een bijeenkomst met verrassingsprogramma. In 2024 werd dat georganiseerd vanuit het Clubhuis, waar ook SITE en Stichting de Buurt onderdeel van zijn.
Aanpak
We startten de dag met verschillende korte sessies op het Clubhuis. Van Site, De Buurt en de Hamvraag. Officier van Justitie Willem Nijkerk introduceerde het thema vanuit zijn ervaringen met perspectieven van een ander. Met een spoedcursus verwonderen van Jesse Jop Jorg op zak gingen de vier groepen in volle vaart door Noord. Verwonder je met ons mee?
🌱 Een rondwandeling over Zoöp De Ceuvel vanuit het perspectief van de niet menselijk levenden, de dieren, planten en organismen, met Nature Optimist Thijs de Zeeuw. Hoe klinkt het onderwaterleven? En wat wil de boom die metalen in de grond moet afbreken?
⚡ Langs bij Martijn Pater van NDSM Energie. Een Amsterdamse energiecooperatie voor en door ondernemers. Opgewekt aan het IJ. Hoe kan je als cooperatie van bedrijven het verschil maken in de energietransitie?
👊🏻 Samen sterker in Volewijck. De Community Builders van Academie van de Stad namen de Yellow Cats mee op onderzoek in hun wijk. Hoe kan je echt iets bijdragen aan jouw omgeving? Het start bij ontmoeten, en oprechte interesse in jouw buren.
🖌 Ontdekken met je handen en ogen, en vertrouwen op je gevoel. Zo gingen we aan de met monoprints bij Lijm-lab. Hoe maak je vanuit je intuïtie in een half uur kunst?
❤️ Bij Aysha Adlie mochten de Yellow Cats thuiskomen. En deelde zij haar persoonlijke verhaal in haar eigen huiskamer. Hoe neem jij je aannames mee?
🔬 De mannen van Stereo Design namen de groep mee in hun super slimme en mooie productontwerpen. Waaronder de Mimi Moto. Een betaalbaar fornuis, om te koken op lokaal geproduceerde biomassa. Zo is schoon koken toegankelijk voor iedereen. Hoe ontwerp je een product voor een gebruiker vanuit een heel ander perspectief?
📖 ‘Lezen is niets voor mij’. Maar toch gebeurt er iets als je samen een korte tekst leest. Samenlezen van de Culturele Apotheek zorgt voor verbinding vanuit onverwacht perspectief. Wat betekent deze tekst voor jou?
🌍 Wat een bijzonder verhaal van Simon Rietveld. Oprichter van de Zazamalala Forest in Madagascar. Met zijn stichting werkt hij aan het herstellen van de bossen in Madagascar. Een onverschrokken houding, reflectief en pragmatisch. En wat doe jij?
🌾 We eindigden samen bij de moderne uitvinder Lars Charas van de Oil Library. Na zijn rake introductie konden we in zijn oliebibliotheek (of laboratorium?) de ruim 80 verschillende oliën proeven. Smaken waar je zintuigen open van gaan staan.