Co-creatie en innovatie in de Gerontopsychiatrie
De Vereniging voor Gerontopsychiatrie (VvGP) heeft een zorgprogramma ontwikkeld dat richting geeft aan de zorg voor mensen in de GP+ doelgroep: een kleine, maar zeer kwetsbare groep ouderen met complexe psychische en lichamelijke uitdagingen. Voor een succesvolle implementatie is het essentieel dat dit programma geen statisch document blijft, maar wordt ondersteund door communicatiemiddelen die het toegankelijk en toepasbaar maken voor bewoners, naasten en zorgmedewerkers.

Met wie?
We deden dit co-creatieproces samen met Vereniging voor Gerontopsychiatrie en twee expertisecentra: Amsta en Salios. Een opdracht uitgevoerd in samenwerking met Public Cinema.
De Hamvraag
Hoe zorgen we ervoor dat het zorgprogramma écht aansluit bij de praktijk en toegankelijk is voor bewoners, naasten en zorgmedewerkers?
Opgave
De Vereniging voor Gerontopsychiatrie (VvGP) zet zich in voor ouderen met complexe psychische en lichamelijke uitdagingen, de zogenoemde GP+ doelgroep. Om de kwaliteit van zorg binnen deze specialistische sector te verbeteren, heeft VvGP een zorgprogramma ontwikkeld. Dit programma biedt richtlijnen voor een passende en inclusieve zorgpraktijk, maar om echt effectief te zijn, moet het breed gedragen worden door zorgmedewerkers, bewoners en hun naasten.
Hoe zorg je ervoor dat een beleidsdocument niet alleen theoretisch blijft, maar daadwerkelijk toegankelijk, toepasbaar en praktisch inzetbaar wordt in de dagelijkse zorgpraktijk? Bureau de Hamvraag werd door Public Cinema gevraagd om dit proces samen met hen te begeleiden, waarbij de doelgroep zelf centraal stond in de ontwikkeling van ondersteunende communicatiemiddelen.
Aanpak
Samen met Public Cinema begeleidde Bureau de Hamvraag een zorgvuldig co-creatieproces waarin de stem van de GP+ bewoner centraal stond. Via interactieve sessies met zorgmedewerkers, bewoners en hun naasten onderzochten we:
- Welke informatie uit het zorgprogramma moet voor bewoners en naasten begrijpelijk en toegankelijk zijn?
- Hoe willen zij informatie ontvangen en verwerken?
- Op welke manier kan het zorgprogramma in de dagelijkse praktijk worden toegepast door zorgmedewerkers?
Met deze inzichten ontwikkelden we drie communicatiemiddelen die aansluiten bij de behoeften van de betrokkenen en bijdragen aan een succesvolle implementatie:
- Praatplaat – Een visueel hulpmiddel voor gesprekken met bewoners, naasten en collega’s
- Harmonicaboekje – Een compacte gids met verdiepende informatie voor zorgverleners.
- Kaartenset – Een hulpmiddel om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan over de thema’s uit het zorgprogramma.
In november 2024 zijn de eindproducten gepresenteerd op de landelijke conferentie van de VvGP en sindsdien beschikbaar voor alle zorglocaties met een GP+ afdeling.
Benieuwd naar het project? Bekijk de film over de doelgroep en producten: