Ajax Challenge - Publiek private samenwerking

Bureau de Hamvraag heeft in de rol van programmamanager gezocht naar een duurzame borging van het programma Ajax Challenge. Een programma gericht op kwetsbare jongeren, in het Amsterdamse aanbod voor kansenongelijkheid en talentontwikkeling.

Met wie?

Stichting Axios, AFC Ajax, Gemeente Amsterdam, Randstad Uitzendbureau

De Hamvraag

Hoe kan de Ajax Challenge verder worden geprofessionaliseerd en doorontwikkeld tot een duurzaam programma?

Opgave

De Ajax Challenge is oorspronkelijk een programma-opzet in de vorm van een publiek-private samenwerking tussen AFC Ajax en Gemeente Amsterdam. Opgericht in 2012 en ondergebracht in Stichting Axios. Bureau de Hamvraag vervulde een aantal jaar het programmamanagement van de Ajax Challenge en is daarmee verantwoordelijk voor de doorontwikkeling en de verduurzaming van het programma.

“Bureau de Hamvraag heeft binnen de Ajax Challenge een geweldige bijdrage geleverd in de rol van programmamanager. Ze werken heel verbindend en kunnen met de vele stakeholders (zowel publiek als privaat) en belangen goed overweg. Ze zijn in staat om gemakkelijk contact te maken met mensen van alle niveaus. Zij weten een omgeving te creëren waarbinnen ze anderen inspireren en motiveren om goed te kunnen presenteren en samen goede resultaten te halen.

Door hun proactieve en doelgerichte benadering zorgen zij ervoor dat iedereen op schema blijft en dat doelen worden behaald binnen de gestelde deadlines.  Ze hebben op zeer professionele wijze de overgang van de Ajax Challenge naar de Ajax Foundation begeleid, zodat het programma een duurzame verankering heeft gekregen.”

Laurens van Vliet
Laurens van Vliet Bestuurder Stichting Axios, Directeur Sociale Innovatie Randstad Uitzendbureau

Aanpak

Voor deze opgave is allereerst de vraag verder onderzocht. samen met de opdrachtgevers. Wat is de aanleiding, wat is de wens en wat zijn de obstakels in het doorontwikkelen en verduurzamen van de Ajax Challenge?
Vervolgens werkten we samen met een projectteam aan het inrichten van een monitorings- en verantwoordingsstructuur.

Resultaat

  • Het programma weten te professionaliseren en daarmee een vaste plek kunnen geven binnen het onderwijs.
  • De Ajax Challenge is ondergebracht bij de Ajax Foundation (schooljaar 2022-2023). Hiermee is de publiek private samenwerking geborgd binnen een toekomstbestendige organisatie en binnen de een maatschappelijke leerlijn van de Ajax Foundation.
  • De Ajax Foundation heeft in de afgelopen vijf jaar een leerlijn ontwikkeld rond de thema’s sport & bewegen, sociale veiligheid en een gezonde leefstijl voor kwetsbare kinderen en jongeren onder de 19 jaar in (groot) Amsterdam. Op scholen, in de wijken en bij sportverenigingen. De Ajax Challenge vervult het laatste deel van de leerlijn voor (kwetsbare) jongeren vanaf 16 jaar.
  • Door de Ajax Challenge als toevoeging aan het programma van de Ajax Foundation, vervullen zij een belangrijke maatschappelijke rol voor Amsterdamse jongeren in een vaak kwetsbare positie. Nu, en in de toekomst.

Benieuwd naar de Ajax Challenge van nu? Bekijk dan het aanbod van de Ajax Foundation.

Wil jij ook toewerken naar een publiek private samenwerking?

Maar lukt dit niet alleen? Bureau de Hamvraag denkt graag met je mee!

Vraag offerte aan
Altijd vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!