Participatie herontwikkeling Fruitteelt Loods Vleuten
Synchroon werkt aan de plannen voor de herontwikkeling van Europaweg 2-4 in Utrecht. Een locatie waar nu nog het bedrijf Jan Oskam gevestigd is, maar waar op termijn ruimte komt voor woningen, een nieuwe toegang tot het Maximapark en een voorziening die aansluit op de behoeften van de buurt. Samen met Synchroon en de gemeente Utrecht geven wij vorm aan het participatietraject, zodat de stem van de omgeving wordt meegenomen in de planvorming.

Met wie?
Synchroon ontwikkelaars
Dit participatietraject is in opdracht van Synchroon en in samenwerking met gemeente Utrecht.
De Hamvraag
Hoe zorgen we ervoor dat bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden actief betrokken worden en dat hun wensen en ideeën een plek krijgen in de ontwikkeling?
Opgave
Projectontwikkelaar Synchroon werkt aan de herontwikkeling van de Fruitteelt Loods aan de Europaweg 2-4 in Utrecht. De locatie, waar nu nog het bedrijf Jan Oskam is gevestigd, wordt een nieuwe woonomgeving met ruimte voor woningen, een verbeterde toegang tot het Maximapark en mogelijk een maatschappelijke voorziening voor de buurt.
Omdat er nog veel open ligt, zoals de invulling van de bebouwing, de inrichting van de openbare ruimte en de voorziening, is het essentieel om bewoners en belanghebbenden in een vroeg stadium te betrekken. Hoe kunnen we samen met de buurt en stakeholders een plan ontwikkelen dat draagvlak heeft, voorziet in lokale behoeften en past binnen de identiteit van de plek? Bureau de Hamvraag begeleidt het participatietraject om deze vragen te beantwoorden.
Aanpak
Bureau de Hamvraag ontwikkelde een participatieaanpak die aansluit bij de verschillende belanghebbenden in de buurt. We organiseerden een laagdrempelig informatie- en participatiemoment op de locatie van Jan Oskam, waarbij we in gesprek gingen met bewoners en stakeholders en gerichte vragen stelden over hun wensen en zorgen:
- Hoe kijkt de buurt aan tegen de bebouwing? Welke hoogte en doorwaadbaarheid zijn wenselijk? Is er interesse voor wonen op deze plek?
- Welke ideeën leven er over de inrichting van de openbare ruimte of een aanvullende voorziening voor de buurt?
- Welke zorgen bestaan er bij bewoners en ondernemers over de eerste schetsen en plannen?
In de volgende fase toetsen we de opgehaalde ideeën en plannen via offline en online participatie en verwerken we deze in een Nota van Uitgangspunten, waarin de stem van de omgeving is meegenomen. Het traject wordt afgesloten met een visuele terugkoppeling richting de buurt, zodat inzichtelijk is welke participatie heeft plaatsgevonden en hoe de input is verwerkt.