Co-creatie Maatschappelijke Voorzieningen G Buurt Noord
In de G Buurt Noord gebeurt veel. Dit is spannend, maar biedt ook kansen. Voor de voorzieningen en de bewoners. Er is behoefte aan een gedeelde visie op de toekomst van waaruit de partijen verder kunnen werken. Een visie die versterkend is op wat er al is. En tegemoet komt aan de behoefte voor de buurt. Dat is de vraag voor de G Buurt Noord. Deze visuele visie maken we in co-creatie met de partijen uit de buurt.
Met wie?
We werken aan deze visie met de bovenstaande partijen, en betrokken bewoners.
2024 -2025
De Hamvraag
Hoe kunnen wij in co-creatie een visie op de toekomst van de voorzieningen ontwikkelen, die ten goede komt aan de buurt, vanuit de kracht en identiteit van G Buurt Noord?
Opgave
In de G Buurt Noord zijn een aantal belangrijke voorzieningen voor de buurt en haar bewoners, en voor veel breder daarbuiten. Zo is er de kinderboerderij De Gliphoeve. Midden tussen de flats loopt varken Bert door het groen, en worden jongeren begeleid in leer-werktrajecten. Vanuit pannenkoekerij Gansi wordt de lekkerste surinaamse catering geleverd. Aangrenzend is No-Limit, een cultureel-maatschappelijk buurtcentrum, beheerd door Pbazo. Met programma en activiteiten voor de buurt en heel Zuidoost. In het Empower Centrum in de flat Gravestein organiseren en faciliteren Buurtteam, Rochdale en bewoners samen activiteiten en helpen zij bewoners met vragen op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en andere vraagstukken. Sinds 2022 is er een tijdelijke ruimte ingericht voor Stichting 45+ op de voormalige paardenbak van de Gliphoeve: Tori Oso. Daar komen bewoners boven de 45 samen om elkaar te ontmoeten, voor activiteiten en om elkaar te ondersteunen.
Deze partijen, Gemeente Amsterdam, bewonersplatform G Buurt United, andere betrokken bewoners, en dansorganisatie We are on the Move werken samen in verschillende ontwerpsessies aan een nieuwe visie voor de Maatschappelijke Voorzieningen in de G Buurt Noord. Bureau de Hamvraag begeleidt het co-creatie proces.
Rondom dit vraagstuk spelen er veel verschillende projecten, wensen, kansen behoeften en zorgen. De voorzieningen kennen allemaal een eigen bijzondere geschiedenis die grote invloed heeft gehad op de huidige invulling. De flats Geldershoofd en Gravestein worden gerenoveerd en in de omliggende buurten wordt veel bijgebouwd. Dit maakt dat de buurt zal veranderen. Ook zijn er vanuit bewoners en maatschappelijke en culturele organisaties uit de buurt duidelijke wensen voor onder andere meer groen, ruimte voor sport en spel en een voorziening voor jongeren en kunst en cultuur.
Aanpak
In een aantal ontwerpsessies werken we met een vaste co-creatie groep samen aan de nieuwe visie. We starten met een bredere kick-off om de opgave scherp te krijgen. Wat er kan, wat er moet en wat er mag. Vanuit daar gaan we samen ontwerpen.
Gericht op een gedeeld toekomstbeeld, met oog voor ieders belangen en perspectief. Tijdens het ontwerpproces zullen we ook de buurt in gaan om de schets-visie te toetsen en te verrijken door middel van participatie. Vanuit en met de partijen die het doen.
We werken toe naar een visueel resultaat, die helder en toegankelijk is voor de verschillende partijen. En de basis biedt om op voort te bouwen.